Megtiltom a Facebooknak, nem adok engedélyt!

megtiltom a Facebooknak

“Megtiltom a Facebooknak…”

Megtiltom a Facebooknak, hogy bármilyen információt rólam, bejegyzéseimről, képeimről bárkinek kiadjon. Hamarosan nyár. Ne feledjétek, hogy holnap kezdődik az új Facebook szabálya, ahol felhasználhatják a fényképeidet. Ne feledjétek, hogy a határidő ma van!!! Bírósági eljárásokban is felhasználható ellened. Minden, amit valaha posztoltál, a mai naptól nyilvánosságra kerül – még a törölt üzenetek is. Semmibe sem kerül egy egyszerű másolat, jobb biztonságban, mint megijedni. Ezzel a nyilatkozattal értesítem a Facebookot, hogy szigorúan tilos közzétenni, másolni, terjeszteni vagy bármilyen más intézkedést ellenem, illetve bármilyen más intézkedést tenni ellenem. Ez az! Információ. Az adatvédelmi jogsértések büntethetőek: a Facebook mostantól közjogalany. Minden tagnak ki kell raknia egy ilyen üzenetet.

Ha jobban tetszik, ezt a verziót másolhatod és beillesztheted. Ha legalább egyszer nem teszel közzé nyilatkozatot, az csendben lehetővé teszi a fényképeid használatát, valamint a profil állapotfrissítésekben szereplő információkat. 

Az új algoritmusuk ugyanazt a néhány embert választja ki – kb. 25-akik elolvassák a bejegyzéseidet.

Ezért:
Tartsd le az ujjad bárhol ebben a posztban, és a “másolat” felbukkan. Kattints a “másolat”. Aztán menj az oldaladra, kezdj el egy új bejegyzést, és tedd az ujjad bárhová az üres mezőn. A “paszta” megjelenik és kattints a paszta
Ez megkerüli a rendszert.

Édes drága jó istenem, gyere le…
A fenti (vagy hozzá hasonló) szöveg napok óta terjed a Facebookon, mint ovisok közt a himlő.
 
Azon most ne is akadjunk már fenn, hogy az egész szöveg egy se füle-se farka zagyvaság, magyartalan, hibás, stb. Azon se, hogy a “határidő ma van” kitétel mellett semmilyen dátum nem szerepel… Az internet népe ezekhez már teljesen hozzászokott (sajnos), és nagy ügyesen a legképtelenebb halandzsából is kihámozzák a (körülbelüli) mondanivalót. 
Te is megosztottad ezt a szöveget? Hajaj… akkor eléggé bajban vagy… Nem hiszed? Majd mindjárt rájössz, hogy miért.
 
De előbb nézzük meg a legfontosabb szempontokat, amiből rá kellett volna jönnöd (!!!), hogy ezt nem kellene megosztani.
 

“Megtiltom a Facebooknak, hogy…”

Hogy tetszik mondani? Mariska néni Alsójenőről megtilt bármit egy óriáscégnek. Aha, értem…
Nos, egy ilyen “nyilatkozatnak” kb. annyi hatása van, mint orkánban a szellentésnek.
 

“…bármilyen információt rólam, bejegyzéseimről, képeimről bárkinek kiadjon…”

Hm. Amikor írsz valahol egy bejegyzést, felteszel valahova egy képet, vagy videót – nem éppen te magad osztasz meg magadról, a szeretteidről információkat? Te magad vagy az, aki ezzel kiadod az információkat magadról – a Facebook csak egy felületet biztosít ahhoz, hogy ezeket megoszthasd másokkal.
 
Amikor regisztráltál, ott volt sok-sok apró betűs rész, ahol szépen hozzájárultál az adataid kezelésének módjához. Kb. mindenhez. IS. Olvasd el, legalább utólag.
 

“Minden, amit valaha posztoltál, a mai naptól nyilvánosságra kerül…”

Rossz hírem van: amit kiposztolsz bárhová, az AZONNAL nyilvánossá válik… Amiről nem akarod, hogy más is tudjon róla, könyörgöm, azt ne töltsd fel a Facebookra, de sehova máshova se, aminek köze van az internethez… Ami egyszer bárhova a netre felkerül, mert feltöltöd, becsatolod, megosztod, elküldöd, odaírod… az bizony ott is marad míg világ a világ és még két nappal utána is. Ha a fejed tetejére állsz, akkor is. Az interrnet nem felejt – és van neki archivuma is, bizony…
 

“Minden tagnak ki kell raknia egy ilyen [Megtiltom a Facebooknak…] üzenetet.”

Ahha… Mondd, hol és mikor láttál/hallottál/tapasztaltál már olyat, hogy egy cég (merthogy ugye a Facebook is az, törvényeknek megfelelési kötelezettséggel, szabályokkal, ügymenettel meg ilyesmikkel…), szóval hogy egy cég a sok milliós (milliárdos) felhasználói bázisában lévő MINDEN egyénnek a hírfolyamát EGYENKÉNT ellenőrzi minden percben, hogy ha az az ártatlan felhasználó éppen megtilt neki valamit, akkor arról értesüljön? De most komolyan… Felnőtt emberek hogy szoktak ügyeket intézni? A megfelelő hivatal/cég/akármi ügyfélszolgálatán keresztül emailben, telefonon, űrlapon, galambpostával, füstjelekkel. Nem? DE. Na ugye.
 

“Az új algoritmusuk ugyanazt a néhány embert választja ki… megkerüli a rendszert.”

Megint csak ne akadjunk fenn a teljesen magyartalan fogalmazáson, meg a “paszta” használaton (ami tulajdonképpen a Paste = Beillesztés szó “magyarítása” akarna lenni…de hát ilyen apróságokra sem adunk).
Ha úgy gondoltad, valóban “megjavítottad” a Facebook algoritmust (?), el kell keserítselek. A Facebook algoritmusa el sem volt romolva, de ha még el is lett volna, egy random szöveg egyszerű másolásával és beillesztésével semmit az ég világon nem változtattál volna rajta (merthogy ezzel a “hókuszpókusszal” tulajdonképpen ennyit csináltál: másoltál és beillesztettél). Maradjunk annyiban, hogy hála az égnek, te, mint mezei felhasználó, a felhasználói felületed használatával NEM tudsz se belemódosítani, se belejavítani, a Facebook algoritmusaiba… Szerencsére. 
 

Akkor mi az ok?

Ha csak néhány ember bejegyzéseit látod, vagy ha a te bejegyzéseidnél is csak mindig ugyanaz a pár ember hagy valamilyen jelzést, akkor annak nem az az oka, hogy “elromlott a Facebook algoritmusa”. Hanem pontosan az, hogy az nagyon is jól működik, úgy, ahogy feladatként kapta. Figyeli ugyanis, hogy te mikhez szólsz hozzá, miket lájkolsz – azt úgy veszi, érdekes számodra, és egyre inkább ezekhez hasonlóakat fog megmutatni.. Ha szinte semmihez nem szólsz hozzá, nem lájkolgatsz, egyre kevesebb dolgot mutat meg neked.

Ha a te bejegyzéseidet is csak néhányan lájkolgatják, kevesen szólnak hozzá, általában ugyanaz a pár ember, akkor azt úgy veszi, ti egymásnak vagytok érdekesek. Vagy az is ezt eredményezheti, ha olyasmiket posztolsz, ami szinte senkit nem érdekel.

És hogy miért vagy bajban, ha megosztottad a “Megtiltom a Facebooknak…” szöveget?

Azért, mert feketén-fehéren kiderült (remélem, számodra is), hogy megvezethető vagy. Hogy azt hitetnek el veled, amit csak akarnak. Hogy előbb cselekszel, és csak aztán gondolkozol (már ha…) Tudom, ezek elég nyers szavak, de nem ellened, hanem a te érdekedben fogalmaztam így.

Gondold csak végig a következőket:

Ez a mostani “Megtiltom a Facebooknak…” dolog igazából senkinek nem ártott – már azokat leszámítva, akiknek napi szinten ezerszer kellett szembesülniük azzal, hogy embertársaik milyen könnyen manipulálhatóak és becsaphatóak. De fizikailag, egészségileg, anyagilag nem okozott kárt senkinek.

De mi van akkor, ha legközelebb olyasmit hiszel el vakon, gondolkozás nélkül ,és osztasz meg széles körben, amivel mások egészségét vagy biztonságát sodrod veszélybe? Mert nagyon vékony ám a határ… El sem hinnéd, mi minden megosztásával tudsz kárt okozni ténylegesen másoknak. Arról nem is beszélve, hogy saját magadat és szeretteidet is éppen ilyen könnyen veszélybe sodorhatod, ha mindent feltétel és ellenőrzés nélkül elhiszel és továbbadsz.

Kérlek, hogy fogadj fenntartással mindent, ami kicsit is szokatlan vagy furcsa. Ha nem vagy biztos abban, hogy igaz-e vagy sem, ne oszd meg. Keress rá a neten, hogy megtalálod-e nevesebb hírportálokon is. Itt írtam már arról, hogyan tudsz ellenőrizni, de kérhetsz segítséget tapasztaltabbaktól, akár írhatsz nekem is, szívesen segítek.

Mert minden megosztás – felelősség, és rólad kiállított bizonyítvány is egyben.

 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük