Menü Bezárás

Álhír vagy valóság? Tippek, hogyan döntsd el.

Ez álhír vagy sem? Eldönteni bizony sokszor nem egyszerű.

Álhír ez a cikk, vagy igaz hír? Sok esetben valóban nem könnyű eldönteni egy cikkről, hogy álhír-e vagy sem, hogy mennyi a valóság tartalma. Viszont nagyon sokszor annyi olyan megosztást látok, körüzenetet, hangüzenetet, köremailt kapok, amitől csak fogom a fejem, és nem akarom elhinni, hogy ezeket el is hiszi valaki…

Ráadásul még terjeszti is. Pedig valótlan hír terjesztéséből még akár jogi probléma is adódhat.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan tippet, melyeket betartva minimális az esélye annak, hogy a megosztásaid miatt kellemetlen helyzetbe kerülsz az ismerőseid előtt, vagy netán rémhír, álhír terjesztésért beperelnek.

Tippek a valóságtartalom megítélésére

Álhír szűrő 1: Olvasd el/hallgasd meg VÉGIG!

A szenzációhajhász médiának az az érdeke, hogy a címben összesűrítsen olyasmit, amire az emberek tuti felkapják a fejüket, és biztosan rákattintanak. vagy ész nélkül osztják, kommentelik. Ők ebből élnek. De ha el is olvasnád a cikket, VÉGIG, a legtöbb esetben kiderül, hogy közel sem arról szól a cikk, mint amit a címben sejtet. Vagy nem mindenkire vonatkozik.

Álhír szűrő 2: Nézd meg a DÁTUMÁT!

A normálisabb weboldalakon, közérdeklődésre számot tartó cikkek esetén ott a dátum, mikor írták. Ha ilyet nem találsz, az az esetek 99%-ában már jelzi, hogy csak hatásvadász kamu cikkről van szó. Ne ossz meg több éves hírt úgy, mintha az mostani friss hír lenne. Facebook bejegyzések esetén is mindig ott a dátum.

Álhír szűrő 3: Nézd meg a WEBOLDAL címét!

Ha pl. a weboldal címének .ro a vége, akkor az egy román weboldal, nagy valószínűséggel Romániára vonatkozó cikk lesz rajta. És ugyanígy, más országok domain neveinek is van jellegzetes végződése, mint a magyar oldalak többségének a .hu. Persze ez nem minden esetben áll meg, mert vannak semleges, nemzetközi végződések is. De kiindulási pontnak ez is jó.
Ha a weboldal címe egy ismert oldal/újság/tv/szervezet címét (is)tartalmazza, az még nem jelenti azt feltétlenül, hogy az az adott oldal/újság/tv/szervezet hivatalos weboldala. nagyon sok kamu oldal készül így, hogy belevesznek ismert “márkaneveket”, mert a felületes olvasó így azt hiszi, hivatalos oldalról van szó. Ha nem vagy biztos benne, keress rá. Pl. beírod a keresőbe, hogy WHO hivatalos oldala, és meg fogod találni. Meg mellette egy csomó kamu oldalt is listázni fog, aminek a nevében ez szerepel…

Álhír szűrő 4: Nézd meg a SZÖVEGET és ÉRTELMEZD!

Ha eleve olyan a szöveg, hogy hemzseg a helyesírási hibáktól, nincsenek mondatvégi írásjelek, se eleje, se vége a mondatoknak, nem magyaros a fogalmazása…. ezek mind arra utalnak, hogy kamu hírről van szó.
Mielőtt megosztod, ellenőrizd magad is: megértetted, amiről olvastál? El tudnád mondani a tartalmát másnak, hogy ő is megértse? Ha nem tudnád néhány mondatban elmondani a lényeget, akkor valószínűleg te magad sem érted – olyasmit ne ossz meg, amit nem értesz…

Álhír szűrő 5: Használd a KERESŐT!

Ha olvasol egy hírt, a fő címszavait írd be a keresőbe, és nézd meg, mit találsz. Ha csak ilyen névtelen, ismeretlen oldalak hozzák, egy nagy hírportál sem, akkor szinte biztos, hogy nem OK. Jó, ez sem mindig áll meg, mert van, hogy nagy hírportál is leközöl hülyeséget, vagy később veszi át máshonnan, de akkor meg várj egy kicsit és keress rá később is.

Lennének még hasznos tudnivalók, de ha csak ennyit betartasz, akkor nem keltesz felesleges pánikot mindenféle marhasággal, és nem hozod magad ciki helyzetbe.

Próbálj egy kicsit tudatosabb lenni a nethasználatban, így is annyi kamu oldal van, ami direkt az emberek megtévesztésére játszik, ne állj be te is közéjük!

Szabó Orsolya
Digitális Iskola tulajdonosa

 
 
Ha konkrét, lépésről lépésre vezető gyakorlati segítség kellene, nézz szét az elérhető tanfolyamaim között:

INGYENES ANYAGOK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük