Menü Bezárás

MetaProfit: “csodás” befektetési ajánlat vagy átverés?

MetaProfit: csábító ajánlat – vagy mégsem?

 
Nemrég futottam bele az alábbi “érdekes”, MetaProfit projektet promózó hirdetésbe a Facebookon:

Miről szól a hirdetés?

 
A hirdetés szerint Mark Zuckerberg elindította a MetaProfit nevű kriptovaluta kereskedési platformot, ahol már 75 000 Ft befizetéssel órák, vagy napok alatt sok százezer forint profitod is lehet azzal, hogy egy mesterséges intelligencia vezérli a kriptovaluták adás-vételét. Nincs vele semmi teendőd a befizetésen kívül.
 
Sajnos, tapasztalat, hogy az ilyen csábító ajánlatoknak még mindig nagyon sokan bedőlnek…
Mert hát Zuckerberg neve sokaknak ismert, “ő csak nem hazudik…”
A kezdő befizetés “semmi” ahhoz képest, amit ígérnek, és főleg, semmit nem kell csinálni…
 
Nézzünk egy kicsit a hirdetés mögé.
 
 

Első ránézésre is árulkodó jelek

 

1. A hirdetés tetején, a Hirdetés szó felett szereplő Facebook oldal nevére kattintva megnézhetjük a hirdető oldalt:

* Az oldal március 1-én lett létrehozva, mindössze 3 ember kedveli (valószínűleg a létrehozók profiljai), semmi tartalom nincs rajta, kizárólag a hirdetés futtatására szolgál.

2. A hirdetésben szereplő linkre kattintva eljutunk a weboldalra (linsdghvilla pont com):

* A weboldalon nyoma sincs a GDPR miatt is kötelező adatoknak (üzemeltető, adatvédelmi nyilatkozat, impresszum…)

* A weboldal alján találunk “felhasználói véleményeket”, látszólag Facebook hozzászólásokból beágyazva: de bármelyik “Facebook véleményező” nevére kattintva nem az ő Facebook oldaluk nyílik meg, ahogy lennie kellene, hanem egy feliratkozó űrlap.

* Egyik “véleményező” sem található meg az oldalon szereplő “profilképekkel” a Facebook keresőben.

* A “véleményezők” képére jobb egérgombbal kattintva, Kép megnyitása új lapon opciót választva minden kép elnevezése külföldi neveket tartalmaz (amanda, ashley, stb.) – annak ellenére, hogy az oldalon magyar nevekkel szerepelnek.

Ezek egyértelműen kamu vélemények nem létező emberektől.

* A “cikkben” bármilyen linkre kattintva a feliratkozó űrlap nyílik meg, semmilyen külső hivatkozás, amire a szöveg utalna.

3. Ott van az időbeli sürgetés a hirdetésben, hogy ne sokat gondolkozz a nagy ígéreteken: “Fektessen be, míg megteheti, míg a bankok miatt be nem tiltják.”
 
Készítettem egy képernyőfotót a teljes weboldalról, mert várható, hogy időnként másik domain névre teszik át. >>> Ide kattintva meg tudod nézni (új oldalon nyílik meg egy nagy kép, olyan, mintha a weboldalt látnád, de itt semmi nem lesz kattintható. Asztali gépről vagy laptopról nézd meg, a kép megnyitása után nagyítsd fel.)

https://shop.digitaliskola.hu/termek/internet-iranytu-digitalis-tartalom/
Internet Iránytű – jogosítvány az internetes sztrádához
Ha szeretnéd biztonsággal elkerülni az internetes csalásokat, a hackereket, a vírusokat, az adatlopást – ez az interaktív könyv Neked szól! 

 

Mi lehet a célja?

 
“Legjobb” esetben is ez egy adathalász oldal, feliratkozás után biztos tömegével fogod kapni a csábítóbbnál csábítóbb befektetési ajánlatokat, hiszen azt már a feliratkozásoddal leszűrik, hogy a “cikket” elolvasva min. 75 000 Ft-ot rá tudnál szánni “befektetésre” – hiszen feliratkoztál. Így szűrt célponttá válsz, akit pár emaillel meggyőznek.
 
Rosszabb esetben csináltak hozzá egy olyan oldalt is, ahol be tudsz fizetni – és aztán csak sirathatod a pénzedet…
 
Rengeteg hasonló “szuper ajánlatba” bele lehet ám futni: Csányi Sándor, Soros György, Orbán Viktor, Matolcsy, Liptai Klaudia, és még ki tudja, hány ismert név “ajánlásával” láttam már hasonlót – úgy, hogy ők mit sem tudnak arról, hogy ezeken az oldalakon “elárulják a meggazdagodásuk titkát”.
 
De ha csak minimum azokat megnézed egy-egy ilyen oldal esetében, amiket fentebb leírtam, máris elkerülheted a lehúzások 98%-át.
 
Sajnos sok a hiszékeny ember, akiknek nagy érvágás egy ilyen lehúzásnak bedőlni. Ezért megköszönöm, ha megosztod a cikk linkjét, hogy minél többek lássák, és ne dőljenek be a hasonló átveréseknek.
 
UPDATE:
Mire pár órával később ezt a cikket megírtam, a Facebook oldalt már nem is lehet elérni 🙂 Valószínűleg simán átnevezték, mert más profiljából sem lehetett megtalálni. A weboldaluk továbbra is él, folytatják tovább a szuper ajánlat hirdetését balekokra vadászva, egy másik Facebook oldal nevében – bármeddig…

https://shop.digitaliskola.hu/termek/internet-iranytu-digitalis-tartalom/
Internet Iránytű – jogosítvány az internetes sztrádához
Ha szeretnéd biztonsággal elkerülni az internetes csalásokat, a hackereket, a vírusokat, az adatlopást – ez az interaktív könyv Neked szól! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük