Menü Bezárás

QR kód készítése – egyszerű, tanuld meg!

QR kód: az meg micsoda?​

A QR kód egy olyan eszköz, amivel kitűnhetsz a megszokottból. Elsősorban hirdetéshez, figyelemfelkeltőbb reklámok készítéséhez használhatod ezt a kódot – de a reklámozáson kívül más területen is hasznosíthatod. Pl. bármilyen információ átadás egyszerűsítésére, “játékosítására” is.

De mit is takar az elnevezés: QR kód?

A QR kód egy mobil kód, egy két dimenziós vonalkód, neve a Quick Response (= gyors válasz) rövidítése.

Vannak területek, ahol egyre inkább elterjed a használata (főleg az iparban, termelésben, logisztikában, de egyéb területeken is, pl. hirdetésekben, reklámokban, nyereményjátékokban), mivel könnyen használható adathordozó. Internetes üzenethordozóként is alkalmazható: közvetíthetünk vele pl. weboldal elérhetőséget, rövid szöveges üzenetet, sms-t, névjegyet, térkép koordinátákat, stb.).

A QR kód beolvasása, “megfejtése” mobiltelefonnal történik, egy olvasó alkalmazás segítségével. A legtöbb mobiltelefonon alapból is megtalálható ilyen alkalmazás. Ha a tieden nincs, akkor (telefonodon megnyitva) a >>>Play áruházból is tölthetsz le ingyenesen: ha beírod a keresőjébe, hogy QR kód olvasó, több ingyenes találatot is kapsz. Válassz kedved szerint. (Én a TWMobile nevű alkalmazást töltöttem le. Az alkalmazás használata közben egy reklámsáv jelenik meg alul, de ez szerintem nem zavaró.).

Ha telefonon nyitod meg a Play áruházat, beírod a keresőbe a QR kód olvasó keresőkifejezést, hasonlót fogsz látni, mint itt a képen. A Telepítés gombra koppintva le tudod tölteni az alkalmazást.

Ha neked nincs is okos telefonod, attól még használhatsz QR kódot, akár reklámozásra, akár más célra – főleg akkor, ha a célcsoportod, akihez szólni akarsz, jellemzően használ okos telefont. (Ám ha nincs okos telefonod, használatba vétel előtt azért majd az elkészült kódot valakivel teszteltesd, hogy jól működik-e).

A QR kód elkészítéséhez nincs szükséged semmiféle programozói tudásra: ugyanis létezik többféle QR kód generáló oldal, amivel egyszerűen, a számítógépeden megoldhatod ezt a feladatot. Most egy olyat választottam bemutatásra, ami többféle kód készítésére alkalmas, és könnyen kezelhető.

 

Ingyenes design QR kód generátor

Az alábbi gombra kattintva tudod megnyitni a QR kód generátor oldalát.

A kód formai kinézeténél van lehetőség több tulajdonság beállítására is, ezek a beállítási lehetőségek mindegyik kódtípus esetén ugyanazok, eléggé egyértelműek, könnyen fogsz velük boldogulni.

UPDATE 2022.03.21.
Az alábbiakban látható felület nemrég modernizáláson esett át, néhány választható opciója megszűnt. Jelenleg már csak 3 féle QR kódot tudsz készíteni itt, szöveges, link, és névjegy típusút. A felület dizájnjának változása ellenére fogsz tudni boldogulni vele.

A QR kódhoz adhatunk háttérképet vagy színes hátteret, megválaszthatjuk, hogy magának a kódrésznek a kis kockái milyen színűek legyenek, adhatunk hozzá logót is (ez a kód közepén jelenik meg kis képként), készíthetjük átlátszó hátterűre, vagy le is kerekíthetjük a sarkait.

Az alábbi képen tekintsük át, milyen fő részek vannak ezen a generátor oldalon.

Amire figyelj, ha ezeket a tulajdonságokat állítgatod:

Minél több adatot tartalmaz a kód, annál “sűrűbb” a kis kockás része. A sűrűséggel egyenesen arányosan nő a leolvasás hibalehetősége: tehát egy sűrűbb kódnál nem érdemes képet betenni háttérnek, vagy körültekintően kell megválasztani a kódrész színét is. Legyen minél nagyobb kontraszt a háttér és a kódrész színe között, így tudja legnagyobb biztonsággal, legpontosabban leolvasni az olvasó program.

A sűrűbb adatrészű kódokat (mint itt lentebb a névjegyes példa kód), monitorról nehezebben lehet leolvasni – a sűrű mintába belezavar a monitor vibrálása is. Ugyanakkor az ilyen sűrű kódok nyomtatott formátumból kb. ugyanolyan biztonsággal leolvashatóak, mint a ritkábbak.

Ezen az oldalon többféle típusú QR kódot készíthetünk. Mindegyik típusnál másmilyen adatokat kell beírnunk. Ha rákattintasz az adott típust jelző fülre, látni fogod az adott kódtípushoz szükséges beírandó adatokat. Mindegyik típusnál ugyanaz a befejező lépés: az elkészült kódot le kell töltenünk. Ehhez be kell írni az email címünket, oda fogják elküldeni pár másodpercen belül.

Az alábbiakban megnézzük, melyik kódtípusra mi jellemző.

Szöveges QR kód

Megadott karakterszámot (250 karakter) használhatsz fel, ezen a kereten belül írhatsz rövidebb szöveget, amit aztán kóddá alakítasz. 

Ennek tartalma bármi lehet, a fantáziádra van bízva. Ugyanolyan opcióválasztékkal nyílik, mint az előző típus.

Itt egy példa a rövid szöveges üzenet QR kódra – próbáld meg leolvasni 🙂

A rövid szöveges üzenetet tartalmazó kódot ilyen választható opciókkal nyitja meg az alkalmazás:

Link (webcím) QR kód

Egy ilyen kóddal nyomtatott (vagy webes) felületről úgy irányíthatod az érdeklődőt bármilyen weboldaladra, hogy nem kell bepötyögnie a címet: elég beolvasnia a telefonjával, és máris a megadott weboldal nyílik meg neki.

Ez egy weboldalt megnyitó QR kódra példa.

A webcímet tartalmazó kódot ilyen választható opciókkal nyitja meg az alkalmazás:

Névjegy QR kód

A névjegyedet is átalakíthatod kóddá – akár névjegykártyaként is funkcionálhat.

Ez az én névjegyem. Ha beolvasod, felajánlja, hogy hozzáadhatod a telefonod névjegyeihez (Add contact).

A névjegyes kódot ilyen választható opciókkal nyitja meg az alkalmazás:

Ha használod a QR kód valamelyik formáját, mindig figyelj arra, hogy tedd érthetővé a felhasználók számára. Gondolj azokra is, akik először találkoznak ilyen kóddal. Legyen egyértelmű, mi várja őket a “kód túloldalán”, illetve hogy mit kell tenniük. És valóban legyen valamiben plusz, valamiben különleges az az információ, amit így adsz, kódon keresztül.

QR-Code
qr-kód-lépések

Reklámcélra leginkább a webcím és a rövid szöveges üzenet QR kódot lehet kihasználni – bár ha elég kreatív vagy, a többi fajtájára is kitalálhatsz felhasználási módot.

A rövid szöveges üzenet kódtípusban lehet pl. valami különleges információ a termékedről, lehet valami plusz adalék ahhoz, amit hirdetsz. Használhatod pl. szórólapon, plakáton, névjegykártyán is, ha arra nem fér túl sok nyomtatott szöveg, ezzel kiegészítve több információt adhatsz át. Használhatod nyereményjáték leírásához, vagy kedvezménykuponként, vagy rendezvényen részvételi azonosítóként (jegy helyett) – a felhasználási lehetőségek igen sokoldalúak. Használd a kreativitásodat és a fantáziádat 🙂

Néhány ötletadó példa:

Innen is inspirálódhatsz.

Gondold végig, te mire tudnád használni a QR kódot – és itt bátran írd le hozzászólásban! 

Szabó Orsolya
Digitális Iskola tulajdonosa

 
 
Ha konkrét, lépésről lépésre vezető gyakorlati segítség kellene, nézz szét az elérhető tanfolyamaim között:

INGYENES ANYAGOK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük