KÉPERNYŐFOTÓZÁS TÖBBFÉLE MÓDSZERREL

Ebben a leckében megtanuljuk, hogyan tudod a képernyődön látható tartalmakat képként lementeni, azaz hogyan tudsz képernyőfotót készíteni.

Hogy ennek mikor veheted hasznát? 

Többször, mint gondolnád!

 

Például:

 • jól jön, ha az internetről olyan képet (vagy szöveget) szeretnél lementeni, ami normál (kép)letöltéssel nem megoldható (mert pl. le van tiltva az oldalon a letöltés funkció)
 • ha a gépeden dolgozva valamilyen hibajelenség lép fel, vagy hibaüzenetet jelez egy alkalmazás: ezeket lefotózva könnyebben tudsz segítséget kérni hozzáértőtől, ügyfélszolgálattól, ha tudod mutatni egy fotóval, amit láttál
 • arra is jó, hogy egy alkalmazást, programot használva fázisképeket készíts, és ezekkel illusztrálj egy ismertető / oktató anyagot

KÉPERNYŐFOTÓZÁS MÓDSZEREI

 1. A laptopod, számítógéped képernyőjén látható képet, tartalmat lefotózhatod egy fényképezőgéppel vagy telefonnal is – de ez nagyon fapados módszer 🙂 Ráadásul utána még kínlódhatsz vele, hogy a számítógépre juttasd… Szóval ezt a módszert hanyagoljuk.

   

 2. A legegyszerűbb módszer a billentyűzet – kombinációval történő képernyőfotózás. Ennek hátránya, hogy nem tudod behatárolni, melyik területről akarsz képet készíteni, csak a teljes képernyőt tudod lefotózni. Ezt utólag még esetleg szerkesztened is kell, hogy a felesleges részek ne legyenek rajta. Ettől függetlenül sok esetben bőven elég, így ezt a módszert meg fogjuk ismerni.

   

 3. A számítógépen van általában beépített képmetsző alkalmazás is – csak nem biztos, hogy tudsz róla. Ez már több lehetőséget ad, mert csak a fontos területet is tudod fotózni vele, sőt, minimális szerkesztést is el tudsz vele végezni (karikázás, színnel kiemelés). Ez lesz a következő módszer, amit megismerünk.

   

 4. Többféle böngésző bővítménnyel is megoldható a képernyőfotózás: ezek közül egy olyat fogunk megismerni, ami a Chrome böngészőhöz tölthető le ingyenesen, és sokféle plusz funkciót ad a kezedbe.

   

 5. És persze vannak a számítógépre letölthető alkalmazások is, amikkel megoldható a képernyő lefotózása. Viszont, mivel több más lehetőség is rendelkezésre áll, ami nem fogja le annyira a géped memóriáját, teljesítményét, feleslegesnek tartom, hogy csak erre a funkcióra letöltsünk valamilyen programot. Így ezzel a verzióval külön nem foglalkozunk részletesen.

KÉPERNYŐFOTÓZÁS BILLENTYŰKOMBINÁCIÓKKAL

Talán ez a legegyszerűbben kivitelezhető módszer – és szinte minden gép alkalmas rá.

Keresd meg a gépeden az FN (vagy Fn vagy fn) feliratú billentyűt: általában a billentyűzet bal alsó részén találod.
Majd keresd meg a Print Screen (vagy PRTSC vagy Prt Scr) feliratú billentyűt is: ezt általában a jobb oldali numerikus (szám) billentyűzet fölött, vagy ha nincs külön számbillentyűzeted, akkor a billentyűzeted jobb felső részén találod meg.

Az alábbi képen láthatod, hogy kb. hol keresd ezeket a gombokat. Lehet, hogy a te billentyűzeted nem épp ilyen, de nagyjából minden  billentyűzeten ilyen irányban találod.

Régebbi típusú billentyűzet esetén ennek a két billentyűnek az egyidejű lenyomásával, újabb típusú billentyűzetnél csak a Print Screen (PrtScr) gomb lenyomásával lefotózhatod azt, amit éppen a képernyődön látsz. Ha több ablakod is meg van éppen nyitva, mindig azt fotózza, ami éppen fel van nyitva, amit te is látsz. A teljes képernyődet tudod így lefotózni, ami a monitorod keretei között látszik.

Ha együtt megnyomod a két gombot (vagy ha nálad az elég, akkor a PrtScr gombot), a látott képről egy másolat elraktározódik a géped memóriájában. Ezt még elő is kell hívnod, láthatóvá kell tenned.

Ezt legegyszerűbben úgy tudod megtenni, hogy megnyitod a *Paint programot (vagy egy bármilyen képet megnyitsz a Paint társításával), majd beilleszted a lefotózott képernyőképet.

A megnyitott üres Paint vásznon, vagy a megnyitott képen nyomd meg egyszerre a Ctrl és a V gombokat (ez a Beillesztés billentyűkódja): így a géped memóriájából a vászonra kerül a lefotózott kép. A felesleges részeket le tudod vágni, vagy a szükséges részt ki tudod vágni belőle. Majd végül ne felejtkezz meg a Mentés vagy Mentés másként opcióról sem. Ezeket a műveleteket mutatom meg ebben a videóban.

* A Paint programról találsz részletesebb leckét is.

Ha emailben szeretnéd lefotózni a készített képernyőfotót, vagy Messengeren küldenéd át valakinek, vagy esetleg a Facebook hírfolyamodra szeretnéd kitenni, akkor nem is feltétlenül kell képfájlba illeszteni az elkészült fotót.

Elegendő, ha 

 • elkészíted a képernyőfotót
 • belekattintasz a kívánt felület szövegíró részébe (új létrehozott levél vagy Messenger üzenetablak vagy Facebook szövegíró doboz)
 • megnyomod egyszerre a Ctrl és a V billentyűket (vagy jobb egérgombbal kattintva a Beillesztés parancsot választod)

Így az elkészített képernyőfotód máris bekerül a kívánt helyre.

Ha viszont azt szeretnéd, hogy neked is megmaradjon a lefotózott kép, akkor illeszd be képfájlba is.

KÉPERNYŐFOTÓZÁS BEÉPÍTETT KÉPMETSZŐ ALKALMAZÁSSAL

A Windows rendszerű számítógépek (Windows7, Windows8, Windows10) rendelkeznek egy beépített képmetsző funkcióval is.
Ha a bal alsó sarokban a Start gombra kattintasz, és kikeresed az Összes programon belül a Windows kellékek (vagy Kellékek) mappát, találhatsz egy Képmetsző  (vagy Snipping Toolnevű alkalmazást.

(Windows10 esetén a bal alsó sarokban a kis nagyító jelre kattints, és a megnyíló ablakba írd be: Képkereső – így fogod megtalálni.)

Mivel erre a funkcióra elég sokszor szokott szükség lenni, érdemes egy parancsikont készíteni hozzá az asztalra, vagy még jobb, ha alul, a képernyő alján található tálcán rögzítjük az indító ikonját. Így egyszerűbben, gyorsabban elindíthatjuk, amikor szükségünk van rá.

1. Rögzítés a tálcán:
Start gomb / Összes program (Minden program) / Windows kellékek (Kellékek) / Képmetsző (Snipping Tool) —> jobb egérgombbal kattints rá —> Rögzítés a tálcán

2. Parancsikon az Asztalra:
Start gomb / Összes program (Minden program) / Windows kellékek (Kellékek) / Képmetsző (Snipping Tool) —> jobb egérgombbal kattints rá —> Küldés —> Asztal (parancsikon létrehozása)
/*Ugyanígy más programhoz is készíthetsz parancsikont a gyorsabb elérésért./

Így találod meg Windows7 vagy Windows8 rendszer esetén:

A következő videóban megmutatom ennek a beépített képmetsző alkalmazásnak az előkeresését, a parancsikon létrehozását, és a tálcára rögzítést.

Ebben a videóban pedig megnézzük a képmetsző bővítmény használatát.

KÉPERNYŐFOTÓZÁS BÖNGÉSZŐ BŐVÍTMÉNNYEL

Talán a legelterjedtebb böngésző a Google Chrome. Sok olyan böngésző kiegészítő található hozzá, amivel szintén tudsz képernyőfotót készíteni.
/Ha nincs még a gépeden Google Chrome böngésző, a leckék között találsz erről szólót is./

A Chrome böngészőhöz rengeteg ingyenes kiegészítő található a Chrome internetes áruházában, amit a Chrome böngészőben a böngészősáv bal szélén, az Alkalmazások ikonra kattintva érsz el.

Ebben a videóban megnézzük a Chrome áruház elérését, és hogy hogyan tudsz ott hasznos alkalmazásokat, böngésző bővítményeket keresni.

A következő videó pedig a kiválasztott képernyőfotózó bővítményünk (Explain & Send Screenshots) használatát mutatja be.

KÉPERNYŐFOTÓZÁS LETÖLTHETŐ INGYENES PROGRAMOKKAL

Ha az előzőekben ismertetett képernyőfotózó, képlopó lehetőségek egyikét sem tudod/akarod használni, találhatsz számtalan ingyenesen letölthető programot is erre a célra.

Csak külön erre a funkcióra (képernyőfotózás) nem igazán javaslom külön program letöltését, feleslegesen foglalná le a géped memóriájának egy részét. A már ismertetett lehetőségekkel is mindent meg tudsz csinálni.

(Későbbi leckékben pedig meg fogsz ismerni komolyabb képszerkesztő programokat is amikkel – sok egyéb funkciójuk mellett- egy sima billentyű kombinációval készített képernyőfotót is kedved szerint alakíthatsz tovább.)

Ha mégis ellenállhatatlan vágyat érzel arra, hogy letölts egy ilyen programot a számítógépedre, itt találsz többfélét: >>>INGYENES KÉPLOPÓ PROGRAMOK

(Ezek ismertetésétől eltekintek, hiszen az, hogy milyen géped, milyen operációs rendszered van, nagyban befolyásolja, hogy melyik programot tudod letölteni rá, így a lehetőségek száma túl sok.)

Próbáld ki, gyakorold be a képernyőfotózás műveletét azzal az eszközzel vagy módszerrel, ami neked a legkézenfekvőbb, legszimpatikusabb – így amikor szükséged lesz rá, egyszerűen meg tudod oldani.

Felső