QR kód készítése egyszerűen

Ebben a bejegyzésben ismét egy olyan dolgot ismerhetsz meg, amivel kitűnhetsz a megszokottból. Elsősorban hirdetéshez, figyelemfelkeltőbb reklámok készítéséhez használhatod ezt az eszközt – de a reklámozáson kívül más területen is hasznosíthatod. Pl. bármilyen információ átadás egyszerűsítésére, “játékosítására” is.

Ez az eszköz a QR KÓD.

Mi az a QR kód?

A QR kód egy mobil kód, egy két dimenziós vonalkód, neve a Quick Response (= gyors válasz) rövidítése.

Vannak területek, ahol egyre inkább elterjed a használata (főleg az iparban, termelésben, logisztikában, de egyéb területeken is, pl. hirdetésekben, reklámokban, nyereményjátékokban), mivel könnyen használható adathordozó. Internetes üzenethordozóként is alkalmazható: közvetíthetünk vele pl. weboldal elérhetőséget, rövid szöveges üzenetet, sms-t, névjegyet, térkép koordinátákat, stb.).

A QR kód beolvasása, “megfejtése” mobiltelefonnal történik, egy olvasó alkalmazás segítségével. A legtöbb mobiltelefonon alapból is megtalálható ilyen alkalmazás. Ha a tieden nincs, akkor (telefonodon megnyitva) a >>>Play áruházból is tölthetsz le ingyenesen: ha beírod a keresőjébe, hogy QR kód olvasó, több ingyenes találatot is kapsz. Válassz kedved szerint. (Én a TWMobile nevű alkalmazást töltöttem le. Az alkalmazás használata közben egy reklámsáv jelenik meg alul, de ez szerintem nem zavaró.).

Ha telefonon nyitod meg a Play áruházat, beírod a keresőbe a QR kód olvasó keresőkifejezést, hasonlót fogsz látni, mint itt a képen. A Telepítés gombra koppintva le tudod tölteni az alkalmazást.

Ha neked nincs is okos telefonod, attól még használhatsz QR kódot, akár reklámozásra, akár más célra – főleg akkor, ha a célcsoportod, akihez szólni akarsz, jellemzően használ okos telefont. (Ám ha nincs okos telefonod, használatba vétel előtt azért majd az elkészült kódot valakivel teszteltesd, hogy jól működik-e).

A QR kód elkészítéséhez nincs szükséged semmiféle programozói tudásra: ugyanis létezik többféle QR kód generáló oldal, amivel egyszerűen, a számítógépeden megoldhatod ezt a feladatot. Most egy olyat választottam bemutatásra, ami nagyon egyszerű és könnyen kezelhető.

Mindössze 3 lépésben elkészítheted a QR kódodat.

Az alábbi gombra kattintva megnyílik a QR kód készítő online alkalmazás.

1. Másold be ide annak a weboldalnak a linkjét, ahová a QR kód beolvasóját irányítani akarod.
(Erre az oldalra bármit tehetsz: kapcsolati adatokat, térképet, akciós kupont – bármit.)

2. Középen megjelenik a linkhez generálódott QR kód.

3. Kattints a kódra jobb egérgombbal, és válaszd a Kép mentése másként opciót, így lementheted a gépedre.

Ezt a lementett QR kódot aztán rengeteg féle módon felhasználhatod.

Néhány példa:

  • ráteheted névjegykártyára
  • plakátra
  • önéletrajzra
  • nyomtatott kiadványokra
  • online hirdetésekhez képként csatolhatod
  • csinálhatsz akciós kupont, amit felteszel egy külön oldalra, és ahhoz csinálsz kódot
  • csinálhatsz játékot vele: a beolvasókat viheted olyan oldalra, ahol különféle feladatokat adsz nekik
  • A felhasználási lehetőségeknek csak a fantáziád szabhat határt 🙂

Jó ötletelést, és ügyes megvalósítást kívánok!

Felső